FRISKHUSET

           Vara frisk på ditt eget sätt

   M A T   T I P S

 

BJUD PÅ SEMLOR UTAN VETEMJÖL OCH SOCKER 

Vid semmeltider kan det riktigt vattnas i munnen när man går förbi skyltfönstret till bageriet man vet gör den allra godaste sorten. Äter man inte vetemjöl och vitt socker kan det dock tyckas svårare att få sig en riktigt bra semla… Inte då! Här är receptet.

Portioner: 4

Ingredienser

1 ägg
25 g smör
1/2 dl sukrin
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl bakepro
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Mandelmassa
1 dl mandelmjöl
1 msk agavesirap

Gör så här

Smält smöret.
Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda ner ägg.
Häll i smöret.
Rör ihop allt och låt smeten stå i cirka 15 minuter för att den ska tjockna.
Klicka ut smeten i så runda bullar som möjligt på bakplåtspapper.
Grädda i 10 minuter på 200 grader.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna och tillsätt vatten för att få mandelmassan lösare om så önskas.

/ Källa: Kurera.se 

 *********************************************************************************************************************************************************

 Mumsiga chokladbollar  

* 1 dl torkade eller färska dadlar * 1 dl russin * 1 dl sesampasta (valfritt)* 2 msk kokosolja

* 2 msk raw cacaonibbs * 3 msk kakao * 2 msk nötter cashewnötter * 2 msk mandlar  

* 2 msk hasselnötter * 1 dl solrosfrön * 1,5 dl honung * 1,5 dl havregryn

 

 

  VITAMINBOMB-SMOOTHIE

1/2 glas renat vatten (gärna ljummet för magens skull) 

1 dl frysta blåbär + 1 dl frysta hallon + 1 dl frysta jordgubbar

1 msk kokosolja (finns i webshopen) 

1/2 msk nässelpulver

1 tsk c-vitamin (finns i webshopen)

1 tsk blåbärspulver

1 msk strödadlar

1 msk manukabär 

      

       

GRÖN FRISKHUS-SMOOTHIE

1 stort glas renat vatten

2 nävar sköljda gröna blad:

1 näve babyspenat

1 näve ruccola

Ca 0,5 dl krossade linfrön

1 msk  nässelpulver

1 msk linfröolja

1 msk kokosolja

3-6 kapslar cellenzym (hjälper till att öka upptaget av näring från födan)

Om man önskar tillföra fruktsocker (dock ej för cancerpatienter):

1 dl bär föreslagsvis blåbär

1 dl frukt förslagsvis banan eller äpple

 

Smaklig dryck... 

 

GRÖNA LINSBIFFAR

* Koka ca 3 dl gröna linser i ca 30 min (tills de är mjuka)
tillsammans med lite buljong (gärna Herbamares ekologiska örtbuljong) och pressad vitlök.

Vid behov kryddar jag med lite Persillade.

Obs ! Se till att inte koka torrt

* Häll av vattnet

* Ha i  1/2 - 1 hackad rå gul lök i smeten

* Vispa ner 3-4 ägg med 2 dl havregryn

* Blanda ihop linsblandning + äggblandning

* Mosa och stampa ihop allt

* Klicka i stekpannan som små biffar
   Stek på ca 6:an på spisen

Om de är för geggiga, ta i mer havregryn


SMAKLIG MÅLTID önskar FRISKHUSET.NU

  

Grön Ärtsoppa
med
Pepparots klick

*700 gr frysta gröna ärtor (coop & ica har sitt eget ekologiska varumärke, prisvärt och godare än vanliga!)
*4 klyftor vitlök
*1 liter vatten
*2 msk biofoods ekologiska buljong
*3 dl havregrädde (du kan ta vanlig grädde eller creme fraiche)
*1 lime

Börja med att pressa vitlöken i kastrullen & fräs på på låg värme i lite olja eller smör, bara 2 min.
Se upp så det inte bränns, det blir äckligt!
Snabbt på med vattnet och de frysta ärtorna, ta i buljongen & låt koka upp.
Efter ca 10 min smaka på en ärta, är den mjuk så är det klart.
Häll på grädden & pressa limen & häll i saften & riv lite av skalet som du också tar i soppan.
Fram med stavmixern & mixa allt till en slät soppa

Pepparots klick
*
10 matskedar turkisk yougurt
* 1/3 pepparot på tub

Blanda ihop i en skål & servera till att klicka i soppan.

 ______________________________________________________________________________________________________________

   

 

Rostade ugnsgrönsaker

*4 medelstora potatisar
*3 morötter
*2 palsternackor
*3 klyftor vitlök
*2 rödbetor
*olivolja ca 1dl
*1 citron saften av den pressad
*örtsalt, timjan, oregano
Självklart kan du ta alla rotfrukter du vill ha i!

Skala eller borsta grönsakerna & skär i strimlor, typ pommesfrittes.
Smörj en ugnsform eller plåt, lägg på grönsakerna.
Pressa en citron & blanda med lite vatten & olivoljan
Häll över grönsakerna och mojsa runt & ha på örtsalt eller vanligt salt.
In i ugnen 200 grader ca 40 min.

 _____________________________________________________________________________________________________________

  

Fetaostbiffar

*1 pkt fetaost 200 gr (eller 2x150 gr)
*3 ägg
*1 stor rödlök
* 1 knippe färsk dill (eller halv kryddburk torkad dill)
*1 ½ dl mjöl ( dinkel, majs eller vad du har hemma)
*1/2 dl vatten
*olivolja till stekningen

Vispa ihop ägg, mjöl & vatten (det blir en ganska tjock smet)
Smula ner fetaosten, finhacka löken, klipp dillen och ha ner
allt i smeten, blanda runt ordentligt.

Fram med stekpannan, häll i olivolja (det är den olja som jag tycker funkar bäst, men du kanske finner att någon annan olja passar bättre…) Du ska hälla på så mycket olja att halva stekpannan är fylld.
Sätt på värmen – Rekommenderad värmenivå på 7 av 10
Vänta tills det blivit riktigt varmt.
Klicka i matskeds stora klickar av biffsmeten (glasskopan är ett bra mått) & fritera / stek varje sida ca 2 min.
Eftersom alla spisar är olika får du hålla koll på biffarna istället för klockan för att se att de fått en fin gyllenfärg …

Lägg de färdiga biffarna i en form med hushållspapper i botten så blir de inte så kletiga innan serveringen.

____________________________________________________________ 

Rödbets & Äppel Tzatziki

*En halv burk turkisk yougurt
*1 äpple
*En halv burk inlagda rödbetor eller 3 st färska kokta
* 1 msk majonäs

Skala & riv äpplet på grövre sidan av rivjärnet, hacka rödbettorna, blanda med yougurten & majonäsen.

 

 Grekisk Tzatziki 

*En halv burk turkisk yougurt
* En halv gurka
* 4 klyftor pressad vitlök
* lite örtsalt
* 1 msk olivolja

Riv gurkan på grova rivjärnssidan, pressa ur vattnet, blanda med yougurten, pressa i vitlök, häll på olja och örtsaltet.

 

Båda passar utmärkt till Fetaostbiffarna.
Tzatzikin är gott att klicka i röda Linssoppan också.

************************************************************************************ 


HÄLSOTIPS FRÅN FRISKHUSET.NU 

 

Immunförsvaret är ju oerhört viktigt! För mig var det i botten då jag tog in låg dos av Glivec (medicin för KML). Men ända sen jag ätit IMMUNOSAN (sen nov 2012) så har mitt immunförsvar varit på topp!! Inte ens en liten förkylning trots medicin och människor runt mig med förkylningar och annat!! IMMUNOSAN innehåller naturligt Wellmune WGP betaglukan som är en naturlig mat och dryck ingrediens som kliniskt bevisats säkert stärka immunförsvaret för att hålla kroppen frisk! Jag är ett levande bevis! Studier visar att Wellmune WPG betaglukaner bl a kroppens kanske viktigaste immunceller; neutrofiler - som är mitt viktigaste mätvärde när jag tar blodprover. Dessa tar hand om bakterier, virus, svamp, parasiter, mikroorganismer, muterade inflammerade och döda celler! Kliniskt verifierat! Det ökar också antalet av viktiga proteiner som reglerar immunförsvaret (källa: Biophage Pharma Inc., 2003).

TACK BIOSAN FÖR IMMUNOSAN som är det första jag tar VARJE MORGON!!!
 

Och nu har jag tagit ner mina cancermarkörer från 100% till 4% .    


 

 

MIGHTY GREENS

Mighty Greens innehåller en blandning av näringsrika spannmål som korngräs, vetegräs, havregräs  och råggräs samt de välkända algerna spirulina och chlorella. Produkten är komponerad för att ge ett rikligt tillskott av klorofyll samt polyfenoler och andra fytokemikalier. Mighty Greens innehåller även andra näringstäta ingredienser som bidrottningsgelé, sojalecitin, rödbeta, vindruvsskalextrakt och blåbärsblad.

 

 

Lite smått & gott - tips
*Börja dagen med ljummet vatten med en halv pressad citron i, drar ut slem & gifter i kroppen & ser till att vi håller oss basiska.

*Alla biffar håller i kylen i flera dagar, max en vecka.

*Du har fått biffar över – ät kalla på en macka dan efter med tomatskiva & en klick senap .

*Linsbiffar som är över kan du smula ner i stekpannan tillsammans med gul lök + vitlök och krossade tomater och göra vegetarisk ”köttfärssås” av.

*Du har ungsrostade grönsaker och fetaostbiffar över, smula ner biffarna & stek i pannan med grönsakerna. Kläck ett ägg till och du har en supergod vegetarisk pyttipanna, servera med rödbetor eller rödbets tzatziki

*Om biffen är för lös – knäck i ett ägg till eller blanda i lite havregryn.

*Om biffen inte håller ihop – tillsätt lite riven ost eller halloumiost, det binder ihop smeten bra.

*Om biffen blivit för torr – lägg på någon sås eller gucka på biffen vid serveringen.

*Tillaga sallader och fruktsallader strax innan du ska äta dem.
Om de skurits upp och får stå förlorar de sina vitaminer.

*Riv salladen för hand så blir den inte oxiderad och brun.

*Använd en vass kniv när du skär upp färska grönsaker, eftersom vitamin A och C minskar om grönsaksvävnaden förstörs.

*Tina inte frysta grönsaker innan de ska kokas, vitaminerna försvinner. Lägg dem i en skål & slå på kokande vatten tills de tinat.

*Handla djupfryst framför konserverad

*Broccoliblad innehåller mer A vitamin än stjälkarna & blomknopparna.

*Stora mängder rå kål kan orsaka jod brist och sätta sköldkörtel produktionen ur spel hos personer som redan får i sig för lite jod.

*Broccoli, blomkål, vitkål och brysselkål drar ut gifterna ur kroppen och ger energi till blodet.

*Grönsaker är levande växter som behöver syre, förvara därför inte grönsaker i plastpåsar ta papperspåsar som låter grönsakerna andas.


*Vitlök innehåller ett kemiskt ämne som avgiftar kroppen - allicin, det är också detta ämne som ger vitlöken dess smak & doft. vitlöken hjälper till att sänka stressrelaterat högt blodtryck.
Allicin är ett kraftigt antibiotiskt medel som verkar mot både virus- bakterier- parasiter och svamp infektioner.

*Örtkryddorna dill, fänkål, timjan och mynta hjälper till att minska gaserna i tarmarna.

*Järngrytor ger järn men förstör c- vitaminerna i grönsakerna, det är bäst med rostfritt stål för att behålla näringsämnena.

 

Bra mat under detox

- Ekologisk mat  

Vi får i oss 4–5 liter bekämpningsmedel och 6–7 kilo kemiska tillsatser via maten varje år.  

- Vatten 

Drick helst 2 liter vatten per dag.

- Alla ekologiska grönsaker 

Ät mycket gröna bladgrönsaker, rödbeta och kronärtsskockor. Passa även på och lär dig äta "ogräs" som maskors, kirskål och nässlor. Bra guide till ätliga växter i naturen är: skogsskafferiet.se.

- Råkost 

Råkost har fått en renässans i dag med tillgång till nya, spännande livsmedel och goda recept. Sök på "raw food recept" på internet eller kolla in råkost.se.

- Frukt -  

går bra att äta om du inte har ett överskott på jästsvampen candida. Du bör dock undvika bananer och torkad frukt eftersom de innehåller snabba kolhydrater.

- Alla typer av bär -  

går bra att äta, gärna blåbär, gojibär och mullbär. Sockerfri tranbärsjuice är också bra.

- Nötter  

Ät mycket frön och kärnor (melonfrön, solrosfrön, hampafrön, pumpafrön med flera).

- Nyttiga fetter  

Kallpressad linfröolja, jungfrulig olivolja, avokado och kokosolja. Det finns en detoxkur med kokosolja som huvudingrediens. Googla på kokosolja detox eller coconut oil detox.

- Vitt kött som fågel och vildfångad fisk.

- Olika typer av kryddor och örter är bra detoxmat 

t.ex. bovete, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, kummin, cayennepeppar, basilika, salvia, timjan, lakritsrot, aloe vera (se lexikon på baksidan). Fibertillskott, t.ex. psylliumfröskal och hela linfrön som legat i blöt över natten.  

- Alger som kelp, chlorella och spirulina  

Kelp stimulerar sköldkörteln, ökar energi och ämnesomsättning. Bra för artärer, naglar och mot håravfall. Motverkar strålningsskador i kroppen. Chlorella är naturens mest näringsrika och klorofyllrika växt, är rik på proteiner, mineraler och vitaminer samt stora mängder enzymer som hjälper matsmältningen. Den är basbildande och binder tungmetaller och motverkar strålningsskador i kroppen.

- Vetegräs och korngräs. Vetegräs förbättrar matsmältningen och näringsupptaget. Det ökar blodcirkulationen och kroppens naturliga

avgiftning. Korngräs är – liksom vetegräs – basbildande.

 

Mat att undvika under detox

All raffinerad mat. Det inkluderar alla hel- och halvfabrikat. Undvik margarin, soja, dressing, ketchup, saltgurka, vinäger, ättika. Alla snabba kolhydrater från bröd, pasta, socker, choklad (rå kakao går bra), saft, läsk, glass, godis, frukostflingor. Har du överskott på jästsvampen candida bör du även vara försiktig med frukt.

Kaffe. Förbered din detoxkur med att dra ner på kaffet ett par dagar i förväg eftersom man kan få huvudvärk och abstinensbesvär om man slutar med kaffe för snabbt. Drick örtte och grönt te istället. Alkohol och tobak.

Mikromat. Ät inte mat uppvärmd i mikron. Det bör du undvika även när du inte detoxar. Ta bort alla mejeriprodukter! Undvik livsmedel som innehåller gluten det vill säga vete, korn och råg (OBS! vetegräs och korngräs innehåller inte gluten.)

Ät också mindre protein. Undvik framför allt rött kött. Viltfångad fisk går bra. Antibiotika och olika mediciner kan motverka effekten av en detox, men rådgör alltid med en läkare.

Källa: www.holistic.se 

 

Kärlek
Det finns bara kärlek. Kärlek är grundenergin i vårt solsystem och håller ihop atomer, himlakroppar, individer och samhällen med hjälp av attraktionskraften. Motsatsen är rädsla, dvs kärlek som inte kan få fullt uttryck.

Glädje
Ur kärlek kommer glädje. Glädje är din sanna natur.

Enhet
Allt är förenat liksom löven på ett träd genom vilket det flyter en och samma sav. Vi är alla förenade genom samma grundenergi.

Ärlighet
Att vara ärlig är mer än att inte tala osanning. Att vara ärlig mot sig själv innebär att man aldrig är ett offer utan ser verkligheten som den är. Det leder till ödmjukhet och förståelse för andra.

Helhetssyn
Människan är en helhet som ingår i en ännu större helhet som vi kallar för universum. Utan helhetssyn ser man inte klart och fattar kortsiktiga beslut.

Ansvar
Med kärlek, enhet och ärlighet som grund blir ansvar en nödvändig konsekvens. Allas bästa är det bästa för mig eftersom vi sitter i samma båt. Det är en vinn–vinn-situation.

Respekt
Respekt för alla människor och för moder jord. När man förstår att alla människor är en del av samma helhet och enhet är det självklart att visa respekt mot allt och alla. De är ju en del av samma helhet som jag.

Balans
Livet är ständig förändring vilket i sig skapar obalans (jämför med att gå). Men livet strävar efter att återskapa balans hela tiden. Så länge jämvikten över tid upprätthålls kallar vi det för balans. När jämvikten inte kan upprätthållas uppstår symtom och problem. Det gäller alla områden av livet. T.ex. skapar obalans i det ekonomiska systemet svåra problem. Obalanser och symtom i kroppens energiflöde leder till sjukdomar.

Naturligt
Genom årmiljoner har människan anpassats till naturen. Det naturliga är som regel det bästa för oss. Erfarenheten visar också att när det gäller hälsan så kan inget ersätta en naturlig livsstil. Ett av de främsta problemen i dag är att vi är avskurna från oss själva och inte lever på ett för oss naturligt sätt. Det skapar obalanser och problem.

Långsiktigt hållbart
Endast det som är långsiktigt hållbart är hållbart. Detta gäller både hälsan, samhällets tillväxt och hela planeten. Erfarenheten visar att det som inte är långsiktigt hållbart försvinner just för att det inte är hållbart.

Växande
Att växa är en naturlig del av livet. När man inte utvecklas stryps energiflödet vilket leder till obalanser.

Hängivenhet
Att vara hängiven är att vara förälskad. Man kan vara förälskad i sin partner, sina barn, sitt mål och sitt arbete. När man är förälskad i livet självt är man alltid lycklig.

Mod att förändra
I den förändringsprocess som vi lever i nu kommer mycket att förändras snabbt. Många vill behålla det gamla eftersom det känns tryggast, men det går inte. Förändring är oundviklig – att utvecklas är ett val. Att våga vara pionjär och bejaka denna nödvändiga och positiva förändring kräver mod.


Källa: www.holistic.se

 

D-VITAMIN

Har de flesta svenskar brist på ”sol-vitaminet” D-vitamin? Ökar brist risken för cancer, hjärtsjukdom, depressioner, autism, förkylningar, övervikt, benskörhet och förtida död?
 

Kan tillräckligt med D-vitamin i kroppen göra dig och din familj piggare och friskare?

Allt mer pekar mot att det kan vara så. D-vitamin är ett glödhett forskningsämne idag och nya studier kommer hela tiden.


Vad är D-vitamin?
 

D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Problemet i Sverige är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna.

Med maten får vi ytterst lite D-vitamin jämförelsevis. Resultat: många svenskar (kanske de flesta) har brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Mörkhyade och de som undviker solen drabbas värst.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt.

En brist, vanligt hos svenskar i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Mycket återstår att säkert bevisa, men en del är så gott som säkert redan nu. D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i högre doser än man tidigare trott.

Att få upp kroppens nivåer till den normala för personer som regelbundet får stark sol på sig är därför smart. Det kan förebygga flera sjukdomar och kända faror finns inte för friska.
 

- Finns att köpa på min webshop -

 

Nässköljaren NASALINE är en patenterad och unik produkt utvecklad i Sverige av öron-, näs- och halsexpertis och utformad för säker och effektiv egenvård. Den är enkel, billig och lätt att hålla ren. Du styr själv flödet av saltvattnet. Den enkla, komfortabla och säkra metoden att skölja näsan med saltvatten vid t ex förkylningar, bihåleinflammationer, allergier och irriterad näsa pga vistelse i torr, dammig eller rökig miljö. Irritationen i näsan dämpas och slemhinnorna återfuktas.  

NASALINE kan användas för upprepade sköljningar.